niedziela, 15 maja 2016

Roladki z bakłażana z mięsem i kaszą



Efektowne i smaczne roladki z bakłażana, nadziane farszem z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej oraz zapieczone w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suszone oregano
  • sól i pieprz
  • sos pomidorowy:
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki koncentartu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody



Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w wzdłuż na 0,5 cm plastry i podsmażamy na suchej patelni, aby zmiękły. Mięso mielone mieszamy z ugotowaną kaszą jęczmienną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i oreganem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięsny farsz zawijamy w plastry bakłażana i układamy w naczyniu żaroodpornym. 


Całość zalewamy sosem pomidorowym wymieszanym z ketchupu, koncentratu pomidorowego i wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!



10 komentarzy:

  1. bardzo smakowite roladki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne , ja kiedyś robiłam ale z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cale przygotowanie pieknie pokazane, to najbardziej lubie u ciebie, zrobie na tygodniu, dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. to takie jakby bakłażanowe gołąbki, a że lubię bakłażana trzeba druknąć sobie przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to apetyczne :) Lubię takie przepisy. Ostatnio przekonałam się do kaszy, więc tym bardziej mi ten przepis odpowiada :) Mniam. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Pożywne i intrygujące smakiem - świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne roladki, aż ślinka cieknie, zjadłabym pomimo późnej pory.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...