Tartaletki z rabarbarem



Kruche ciasteczka wypełnione kwaskowatym rabarbarem, idealne do popołudniowej kawki

Ilość: około 20 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki śmietany
nadzienie:
  • około 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy go na niewielkie kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru, aby wytworzył się sok. Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto. 


Odlewamy nadmiar soku z rabarbaru i dosypujemy do niego 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy kółka o średnicy 10 cm (wycinałam spodkiem pod szklankę). Na ich na środek przykładamy mniejsze naczynie np. literatkę i robimy falbankę. Następnie zawijamy brzeg ciasta do środka. Nadzienie rabarbarowe nakładamy do środka uformowanych ciasteczek (jezeli formowanie tartaletek wydaje się pracochłonne, możemy piec je w małych foremkach do babeczek). 


Ciastka układamy na wysmarowanej masłem blaszce i pieczemy w temp. 185 st. około 25 min., aż się zarumienią. Upieczone tartaletki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Nie mogę się napatrzeć - Twoje wypieki nie dość, że tak pięknie zawsze się prezentują to jeszcze są takie zachęcające i na pewno wyśmienite. Rabarbaru mam pod dostatkiem, więc propozycja zrobienia takich w weekend mnie bardzo skusiła. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne ! zrobię w ten weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy mowa o kawce z pysznym ciasteczkiem - już się zgłaszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam , jakie pyszne i pomysłowe :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fikuśnie ulepione kieszonki :) Kwaskowaty rabarbar ze słodkim ciastem kruchym musi się rewelacyjnie komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają rewelacyjnie, świetny pomysł. Podkradam przepis.

    OdpowiedzUsuń