poniedziałek, 27 czerwca 2016

Ciasto z winogronami



Orzeźwiające ciasto bez pieczenia, czyli delikatna pianka, winogrona zanurzone w galaretce i mocno kakaowe herbatniki

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

pianka agrestowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 2 galaretki agrestowe 
  • 300 ml gorącej wody 
dodatkowo:
  • 300 g winogron jasnych bez pestek
  • 2 galaretki agrestowe 
  • 600 ml gorącej wody
  • około 150 g mocno kakaowych herbatników (20 szt.) 



Przygotowanie:

2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie herbatniki układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę. Śmietankę przekładamy na herbatniki. Na wierzchu, lekko stężałej pianki układamy winogrona (masa musi być na tyle stężała, aby winogrona się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły).


2 pozostałe galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. 


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!



17 komentarzy:

  1. ależ ono świetnie wygląda! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie orzeźwiające, smaczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje dzieci powiedziały, że ciasto im przypomina stworka z zielonymi oczkami i bardzo im smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo cieszę się, że ciasto dzieciom posmakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Nigdy takiego nie jadłam, ale wygląda niesamowicie. W wyobraźni widzę minimalistyczne wnętrze, dużą przestrzeń i taki deser na stoliku. Kompozycja jak z filmu :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. te ciasto wygląd ma świetny, oby było takie w smaku bo mam w planach zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacha z winogronami jeszcze u mnie nie było :) a Twoje wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. musze zrobić, ten przecięty winogron wygląda mega

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam kolor zielony w ciastach !

    OdpowiedzUsuń
  10. nie będzie to nowe co napiszę, ale placek wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta na zimno z kremówką. To taka mała odmiana panna cotty. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. na upał idealne

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto,idzie do ulubionych
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...