sobota, 4 czerwca 2016

Knedle z truskawkami



Proste, bardzo mięciutkie kluski ziemniaczane z truskawkowym nadzieniem. Polane gęstą śmietanką i posypane cukrem smakują rewelacyjnie

Ilość: 25 sztuk

Składniki: 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • około 2 szklanek mąki
  • 2 jajka
  • około 25 truskawek średniej wielkości
  • sól
  • cukier
  • gęsta śmietanka



Przygotowanie:

Przestudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i szybko zagniatamy ciasto. 


Powstałą masę wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy wałek. Następnie kroimy go na mniejsze części, około 4cm. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią i po środku placuszków układamy truskawki (jeżeli owoce są duże, przekrawamy je na połówki). Potem posypujemy je odrobiną cukru, zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie je mieszamy i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. 


Knedle podajemy bezpośrednio po wyjęciu z wody. Doskonale smakują polane gęstą śmietanką i posypane cukrem lub polane tartą bułką zrumienioną na maśle.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. podeślij duży talerz kurierem, moje ulubione!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. No w życiu nie jadłam knedli,aż wstyd.

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczne! Najlepsze! :) Domowe są wspaniałe. Uwielbiam. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. talerz takich knedli i nic więcej do pełni szczęścia nie potrzeba

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny sezonowy obiad :) knedle przeważnie jem ze śliwkami, z truskawkami też pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię dzisiaj, mam nadzieję, że wyjdą mi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, że tak szybko zniknęły, przepis dobry

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...