środa, 22 czerwca 2016

Rolada drożdżowa ze szpinakiem



Coś dla smakoszy szpinaku. Mięciutka, pachnąca czosnkiem drożdżowa buła z nadzieniem szpinakowym. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno

Wymiary formy: 38x12 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 500 g mąki
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 800 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia




Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę i zalewamy szpinak. Pozostawiamy go pod przykryciem na ok. 3 minut. W międzyczasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sparzony i odsączony z wody szpinak oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy do odparowania wody. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonego dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.


Następnie robimy zaczyn. Do lekko letniego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Po tym czasie w dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania rolady) z solą. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn, masło oraz olej i stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto tak, aby nie przyklejało się do ręki (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (wymiary dopasowujemy do wielkości foremki, można też ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 mniejsze rolady) i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Następnie zwijamy w roladę i smarujemy roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy roladę papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowaną roladę układamy w keksówce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 


Pieczemy w temp. 180 st. ok. 35 minut. Podajemy na ciepło i na zimno.


Wyśmienicie smakuje podana bezpośrednio po upieczeniu z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Ale bym taką zjadła, z wielką chęcią.
    Uwielbiam wszystko co ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam podobną, tylko z dodatkiem ricotty do farszu. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna. Nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Jeśli już to takie roladki jadam na słodko, na przykład z makiem. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i pięknie Ci wyszła, taka dopieczona mniamm 😃

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...