piątek, 29 lipca 2016

Słodko - pikantne podudzia z frytkami



Podudzia z kurczaka pieczone w słodko - pikantnej marynacie na bazie miodu i ketchupu z frytkami z ziemniaków i marchewki

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki miodu (u mnie nawłociowy)
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie olej



Przygotowanie:

Do miski wlewamy ketchup i miód oraz wsypujemy pieprz cayenne i imbir, całość mieszamy. Podudzia myjemy, nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy pod przykryciem około 20 min. 


W międzyczasie ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w słupki na frytki oraz solimy i pieprzymy do smaku (można je wymieszać z odrobina oleju). Po około 20 min. pieczenia kurczaka dodajemy warzywa i dalej pieczemy bez przykrycia około pól godziny, do miękkości mięsa i zarumienienia frytek, długość pieczenia zależy od wielkości podudź i pokrojonych frytek.


Smacznego!



7 komentarzy:

  1. no to mam pomysł na jutrzejszy obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł na nudnego już kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  3. o fajna podpowiedź, bo jutro też zamierzam upiec jakiegoś chikena :)

    OdpowiedzUsuń
  4. całej rodzinie bardzo smakował kurczak z tego przepisu, inny niż zawsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że tak przygotowany kurczak zadowolił podniebienia domowników :)

      Usuń
  5. aż jeść się chce :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż jeść się chce :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...