Aroniówka

Zdrowotna i rozgrzewająca nalewka z owoców aronii pomaga w walce z nadciśnieniem i znakomicie wpływa na serce

Ilość: około 2 l nalewki

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg aronii
  • 3 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 3 cm imbiru
  • 1 l wódki



Przygotowanie:

Aronię przebieramy, myjemy i wsypujemy do słoja. Owoce zasypujemy cukrem oraz dusimy np. tłuczkiem. Imbir obieramy, drobno kroimy, a laskę wanilii przekrawamy na pół oraz dodajemy do aronii. Całość zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja wykonując nim koliste ruchy.



Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę przesączamy przez sitko, a owoce wyciskamy i zlewamy do butelek. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Chętnie przyjmę butelkę, takiej nalewki do mojej spiżarki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa naleweczka zawsze się sprawdzi, szczególnie zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko piję alkohol, ale dla takiej domowej naleweczki mogłabym zrobić wyjątek i z przyjemnością zdegustować :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto mieć taką nalewkę w domu. Ten kolor, ten smak...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aronia to świetny materiał na sok, wino lub nalewkę : ) Owoce są cierpkie i raczej nie nadają się do jedzenia na surowo (choć ja akurat je lubię), ale są bardzo zdrowe i warto je przetwarzać. Sam najpierw przemrażam aronię przez 48 godzin, wtedy ma łagodniejszy smak. Natomiast chętnie skorzystam z tego przepisu, bo dotąd robiłem aroniówkę zupełnie inaczej i nie dodawałem przypraw. Najpierw zalewałem owoce alkoholem, a dopiero potem zasypywałem cukrem, teraz wypróbuję Twoją metodę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I prawidłowo, nigdy nie daje się najpierw cukru, owoce na nalewkę zalewa się alkoholem, a po kilku tygodniach zlewa i dopiero dodaje cukier, który wyciąga resztę alkoholu i soku z owoców.

      Usuń
  6. do aronii przekonałam sie całkiem niedawno i chętnie wykorzystam przepis:)
    dusimy= rozgniatamy, miażdżymy, tak ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam nalewkę z aronii jest przepyszna <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też się zaopatrzyłam w taką naleweczkę, na zimę idealna :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Aronia jest fajnym owocem, łatwo się ją zbiera. Do tego przepisu potrzebna jest wprawdzie wódka a nie woda...ale ciekawa jestem czy filtrujesz wodę w swojej kuchni?

    OdpowiedzUsuń