niedziela, 7 sierpnia 2016

Borówkowa pokusa



Lekkie i orzeźwiające ciasto, czyli biszkopt w towarzystwie delikatnej pianki na bazie kremówki i soczystystych borówek zanurzonych w galaretce

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
pianka:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 150 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 500 g borówek amerykańskich
  • 2 galaretki owoce leśne
  • 500 ml wrzątku




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnęcia.


Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 150 ml wrzatku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy i powoli wlewamy zimą galaretkę. Na ostudzony biszkopt wylewamy piankę wyrównujemy oraz pozostawiamy do stężenia. W międzyczasie galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i pozostawiamy do schłodzenia. Borówki myjemy, osuszamy na sitku, układamy na masie śmietanowej i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Czekam na owoce z działki i podobne chcę zrobić. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ta pokusa skusiłaby mnie bez dwóch zdań. Piękna, lekka. Idealne ciasto na letnie ciepełko. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre ciasto na lato

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta na lato to najlepsza deserowa propozycja. I jeszcze oko cieszą pięknym wyglądem. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co ja bym dała za kawałeczek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kusisz, zdecydowanie kusisz tymi swoimi uroczymi ciastkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. borówki amerykańskie może nieco inaczej smakują, ale za to prezentują sie rewelacyjnie:)
    świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Biszkopt suchy.Smietana za kwasna.Ogolnie cierpkie ciasto.Zrobilam ponownie.Nasaczylam biszkopt,dodalam troche cukru pudru do smietany/2 lyzki/
    i owoce/pokroilam na czaski brzoskwinie/.Robilam z brzoskwiniami.Teraz jest wysmienite.Wilgotne i smakowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremówka jest słodka, więc nie wiem czemu śmietanka wyszła Ci kwaśna :) chyba że użyłaś zwykłej śmietany :) Biszkopt na drugi dzień nie powinien być suchy, chyba że za bardzo go spiekłaś :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...