sobota, 27 sierpnia 2016

Jabłecznik z budyniem



Aromatyczny jabłecznik na kruchym cieście z budyniem i dodatkiem konfitury różanej

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
masa jabłkowa:
budyń:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki cukru




Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je do odparowania soku. Do jabłek dodajemy konfiturę z róży i mieszamy.


Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Na ciasto wykładamy jabłka, a następnie gorący budyń. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, rwiemy je na kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w blaszce do zastygnięcia.
  

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Smacznego!




18 komentarzy:

  1. Smakuje super dziękuję za przepis a wszystkim życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłecznik z budyniem , Twój wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna alternatywa dla klasycznego jabłecznika. Budyniowy element nie tylko wygląda fajnie wizualnie, ale i smakuje pysznie. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super jabłecznik, z chęcią zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też zjadłabym kawałek:) Ciasto idealne na każdą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam jeszcze takiego ciasta, a uwielbiam wszelkie z jabłkami, więc na pewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być przepyszny!!!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Gabrysiu Twój jabłecznik wygląda pysznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. moje ukochane ciasto z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już tęsknię za szarlotkami...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny! Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam. Aczkolwiek jeszcze nigdy nie robiłam. Już może czas nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie musi smakować ten jabłecznik z konfiturą różaną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto jak z bajki. Wszystko co lubimy oboje. Mąż szarlotki ja budynie i jednym ciastem jesteśmy pogodzeni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wpierdzieliłbym całą blachę tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...