piątek, 12 sierpnia 2016

Prince polo



Kakaowy biszkopt w połączeniu z bezą na bazie orzechów ziemnych, kokosa i batoników prince polo oraz z puszystym kremem budyniowym z gorzką czekoladą i prince polo

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kakaowy biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli
beza:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych bez soli
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych bez soli
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 75 g prince polo classic (1 1/2 batona XXL)
  • szczypta soli
krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 g prince polo classic (1 1/2 batona XXL)
dodatkowo:
  • orzechy ziemne na wierzch


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.


Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane i zmielone, wiórki kokosowe i pokrojone prince polo. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy do wystygnięcia.

 

1 szklankę mleka gotujemy z cukrem, a w 2 szklance mleka miksujemy żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Na gotujące się mleko wylewamy masę jajeczną. Gotujemy, aż powstanie budyń i cały czas mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na bezę wykładamy 2/3 masy, przykrywamy kakaowym biszkoptem i na górę wykładamy resztę masy. Ciasto posypujemy orzechami ziemnymi. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Łał ale ciacho! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie :) Piękna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama przepada z a takimi ciastami. Z pewnością by jej smakowało. Ja też skosztowałabym z wielką chęcią. Na pewno jest znacznie lepsze niż wafelki Prince Polo :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) w planach na przyszły weekend mam coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy w okrągłej/tortowej blaszce można je zrobić ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...