sobota, 10 września 2016

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami



Proste dwukolorowe ciasto ze śliwkami ukrytymi pod pianką waniliową. Smakuje wyśmienicie do kawy lub herbaty

Wymiary formy: 22x33 cm.

Składniki:

ciasto:
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
pianka:
  • 5 białek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 1/2 kg śliwek




Przygotowanie:

Śliwki dzielimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy żółtka, a następnie na przemian wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Powstałe jednolite ciasto dzielimy na połowę. Jedną część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Do drugiej części wsypujemy kakao i ucieramy, aby powstała jednolita masa. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i układamy połówki śliwek skórką do dołu.

 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 minut. W międzyczasie miksujemy białka z solą na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz na koniec olej i budyń. Następnie wyjmujemy podpieczone ciasto i na wierzch wykładamy pianę. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy je w 170 st. przez 30 min. do zarumienienia pianki.


Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Ładne i smaczne :) Czego chcieć więcej? Ciasto jak marzenie. Uwielbiam takie śliwkowe :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wyglądające ciasto :D ! Jak tylko kupię śliwki to spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Barrrrrdzo fajne ciasto. Na pewno upiekę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...