poniedziałek, 26 września 2016

Nalewka z ciemnych winogron



Aromatyczna nalewka z ciemnych winogron to znakomita alternatywa wina. Idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory

Ilość: około 3 l nalewki

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 1 kg cukru
  • 1 l wódki
  • opcjonalnie spirytus




Przygotowanie:

Zebrane owoce winogrona delikatnie, ale dokładnie myjemy i obrywamy z kiści. Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem (jeżeli winogrona są bardzo kwaśne, można dodać więcej cukru) oraz mieszamy. Odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu całość mieszamy, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Po dwóch dniach owoce z sokiem zalewamy wódką i odstawiamy na około 2 - 3 tygodnie.

 

Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę przesączamy przez gazę, a owoce wyciskamy i zlewamy do butelek. Nalewkę możemy wzmocnić spirytusem, należy jednak dodawać go stopniowo, aby winogronówka nie wyszła za mocna. Następnie butelki dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 miesiące, żeby nalewka dojrzała. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Twoje naleweczki smakują świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna i przeapetyczna naleweczka. Na zdrowie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. z winogron to u nas będzie wino :D ale naleweczka całkiem fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nalewka pierwsza klasa. Z chęcią bym spróbowała, bo jak wiadomo - domowa najlepsza. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię co roku w ten sam sposób, naprawdę dobra nalewka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...