środa, 28 września 2016

Pigwówka



Aromatyczna nalewka z owoców pigwy lub pigwowca o pięknym bursztynowym kolorze to jedna z najlepszych domowych nalewek

Ilość: 2 l nalewki

Składniki:

  • 1 kg pigwy (pigwowca) oczyszczonej z gniazd nasiennych
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l wódki
  • opcjonalnie spirytus




Przygotowanie:

Nalewkę z pigwy lub pigwowca wykonujemy w ten sam sposób. Owoce pigwy myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w grubsze plasterki. Do słoja partiami wsypujemy owoce pigwy i cukier.


Słój odstawiamy w ciepłe miejsce i od czasu do czasu całość mieszamy, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Po tym czasie owoce z sokiem zalewamy wódką i odstawiamy na około 3 tygodnie.


Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę filtrujemy przez gazę i zlewamy do butelek. Owoce z nalewki możemy przechowywać w lodówce i wykorzystać jako dodatek do herbaty lub ciast. Nalewkę możemy wzmocnić spirytusem, należy jednak dodawać go stopniowo, aby pigwówka nie wyszła za mocna. Butelki dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące, żeby nalewka dojrzała. Pigwówka im jest starsza, tym lepiej smakuje. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!

Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Mamy krzew pigwy w ogrodzie, może się skuszę na taki trunek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli krzew, to jest to pigwowiec. Pigwy rosną na drzewach...

      Usuń
  2. Nalewka taka jak w przepisie smakuje mojej żonie. Dla mnie za słaba i za słodka :)
    mój przepis:
    Mieszam wódkę i spirytus w stosunku 1:1;
    Zalewam tym owoce (bez cukru);
    Po trzech tygodniach zlewam (nastaw nr 1), a owoce zasypuję cukrem i zalewam wódką;
    po kolejnych trzech tygodniach nastaw nr 2 zlewam;
    Do nastawu nr 1 dolewam tyle nastawu nr 2 by słodycz była według mego gustu;
    Nalewkę rozcieńczam wodą, bo tak zrobiona ma ze 60%;
    Resztę nastawu nr 2 oddaję żonie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tą nalewkę wzmacniam dodając trochę spirytusu, ale nie za dużo, bo jako kobieta lubię takie "babskie trunki" :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Smacznie wygląda. Jeszcze nie robiłam pigwówki, ale muszę się kiedyś za nią zabrać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten smak :) Moja mama robi. W tym roku nie robimy, bo zostało jeszcze z tamtego troszkę. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsza nalewka w smaku ze wszystkich, bardzo ładny kolorek, chyba już długo stoi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nalewka im dłużej stoi tym lepszy kolor ma, a ta na zdjęciu jest roczna :)

      Usuń
  6. po jakim czasie można zalewać wódką? już mam sok i cukru nie widać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli masz sok, a cukier się rozpuścił to możesz śmiało zalewać wódką :)

      Usuń
  7. nastawione, zobaczymy w zimie jak w smaku

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie piłem jeszcze nalewki z pigwy ale widzę, że wszyscy zachwalają, to może czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...