Pikantny gulasz

Dobry i smaczny pomysł na jednogarnkowy rozgrzewający obiad, idealny na jesienne chłodne dni


Składniki:
  • 3 l wody 
  • 1 kg mięsa z łopatki lub od szynki 
  • pęto kiełbasy 
  • 4 duże pomidory 
  • 2 ostre papryczki chili 
  • 4 duże czerwone papryki 
  • 4 duże ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • seler 
  • por 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • pietruszka 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • natka pietruszki, selera i lubczyku 
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz ziarnisty, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, sól



Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem oraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i przyprawą do gulaszu. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość jeszcze chwilę smażymy. W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy całego pora, pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, pomidory, związaną natkę pietruszki, selera i lubczyku oraz podsmażone mięso. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz ziarnisty. Papryki słodkie i ostre oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru.



Wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotową potrawę podajemy posypaną natką lubczyku z chlebem.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. gulasz niesamowicie dobry, idealne dobranie przypraw. Bardzo nam smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie -będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdyby nie papryka to byłby idealny obiad dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na chłodniejsze dni pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie podane

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie gulasz ostatnio za mną chodził. Wybornie wygląda :) Na pewno jest pyszny! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszło świetnie...dodałam odrobinę cynamonu i zyskało dodatkowego kopa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobry, wszystkim smakował..

    OdpowiedzUsuń