Wieprzowina w miodzie i musztardzie



Pyszne kawałki mięsa z łopatki duszone w miodzie i musztardzie, idealne jako danie obiadowe

Składniki:

  • około 500 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • majeranek
  • papryka słodka
  • pieprz i sól
  • świeży tymianek
  • olej
  • około 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Czosnek wyciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy, a mięso w kostkę. Całość mieszamy z miodem, musztardą, majerankiem, papryką słodką oraz solimy i pieprzymy do smaku oraz odstawiamy przykryte do zamarynowania na około godzinę. Po tym czasie dolewamy odrobinę oleju i całość podsmażamy. Następnie wrzucamy tymianek i dolewamy wodę. 


Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości przez około 1 godz. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami i mizerią.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. takiej wieprzowiny jeszcze nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to pysznie wygląda. W miodzie i musztardzie? Nie znam tego przepisu, a wygląda pysznie. Do zjedzenia! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię na rodzinny obiad, przepis wydaje się banalnie prosty i smaczny

    OdpowiedzUsuń
  4. tak jeszcze nie serwowałam :) ale zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł wydał mi się bardzo ciekawy a więc długo się nie zastanawiałam i zrobiłam.Mięsko smakowało cudownie i aż chciało się wylizać talerz gdy już nic na nim nie było.Serdecznie Cię pozdrawiam i czekam na inne smaczne przepisy.Wzorem pewnej reklamy w telewizji mogę tylko napisać---jesteś wielka.Jola

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały pomysł na gulasz :) akurat na takie chłodne jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mięsko wyszło super, będziemy częściej robić na obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. I tym dość przypadkowym sposobem mam pomysł na jutrzejszy obiad. Wygląda to genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Dodałem troszkę chili do przepisu i jest super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń