Rolada ziemniaczana


Rolada ziemniaczana z mięsno - warzywnym farszem, pieczona w piekarniku. To świetny pomysł na obiad lub przystawkę. Wygląda efektownie, cudownie pachnie ziołami i wyśmienicie smakuje

Wymiary formy: 38x12 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
farsz:
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz do podsmażenia mięsa



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy marchewkę, seler i pietruszkę. Ugotowane ziemniaki i warzywa odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i na koniec mięso mielone. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i smażymy około 4 min. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie mielimy w maszynce do mięsa ziemniaki, potem marchewkę, a na koniec pietruszkę z selerem.



Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąki, kaszę, jajka, gałkę muszkatołową oraz 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Z wszystkich składników wyrabiamy gładką masę (w razie potrzeby dodajemy mąkę). 



Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto rozkładamy warstwami marchewkę, mięso oraz seler z pietruszką. Wszystko posypujemy ziołami. 



Całość zwijamy w roladę, końce składamy do środka i smarujemy ją pozostałym, roztopionym masłem. Tak powstałą roladę zawijamy w papier do pieczenia i przekładamy do foremki. Pieczemy około 60 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia rozcinamy papier, aby rolada się zarumieniła. 


Najlepiej smakuje na ciepło z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Genialnie wygląda ta rolada! Aż ślinka cieknie ;)
    Zapraszam też do mnie http://kuchnia-magdaleny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio Twoje przepisy bardzo przypadają mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta rolada :) Wygląda naprawdę apetycznie. Kto by pomyślał, że z ziemniaków można wyczarować takie rzeczy? No, no! Chciałoby się jej spróbować. Pozdrawiam cieplutko, piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to dopiero pomysł z tą rolada, muszę wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, wyszła przepyszna. Wszystkim bardzo smakowała, dzięki za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  6. A czym zastąpić można jajka? Pyta mama alergika

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za pyszności...., palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam, pyszności. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł, wypróbuję...Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota, świetny pomysł...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda i zapowiada się pysznie. Jednak po zrobieniu stwierdzam, że szału nie robi a wykonanie jest czasochłonne. Nie zrobię drugi raz.

    OdpowiedzUsuń