poniedziałek, 10 października 2016

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą



Bardzo prosta w przygotowaniu, tania i smaczna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą

Wymiary formy: 21x25 cm

Składniki:

  • 350 g makaronu rurki (około 3/4 opakowania)
  • 1 laska kiełbasy
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 g sera żółtego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 mały pomidor
  • sól i pieprz
  • oregano
  • olej




Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy z odrobina oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz całość podsmażamy, aż większość wody z pieczarek odparuje.


Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oleju. Układamy dwie warstwy makaronu jeden obok drugiego (jak na zdjęciu, staramy się, aby był równo i szczelnie ułożony, dla uzyskania po rozkrojeniu zapiekanki ładnego efektu wizualnego). Dla leniwych można wsypać makaron do naczynia i nic z nim nie robić. Następnie makaron przysypujemy garścią sera żółtego oraz zalewamy koncentratem rozmieszanym z wodą i oregano (lub zmiksowanymi pomidorami, albo pomidorami z puszki), tak aby podczas zapiekania makaron skleił się ze sobą. 


Potem układamy warstwę podsmażonych pieczarek z cebulą i kiełbasą. Całość przysypujemy resztą sera, a na wierzch układamy dla ozdoby kilka plasterków pieczarek i pokrojonego pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i zapiekamy około 25 - 30 min.


Smacznego!




13 komentarzy:

  1. ale prosta do zrobienia, a wygląda genialnie, robie

    OdpowiedzUsuń
  2. W przekroju wygląda bombowo. Lubię makaron i makaronowe zapiekanki. Pycha! Wspaniała propozycja. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka równiutka, znając mnie,ja bym to wszystko rzuciła byle jak :D pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się rewelacyjnie, się trochę napracowałaś żeby te kluchy poukładać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię dziś na kolację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsza zapiekanka jaką jadłam, zero wydziwień, a prostota, dlatego smak genialny

      Usuń
  6. Super taka zapiekanka musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta zapiekanka wygląda wspaniale, aż żal ją zjeść :]

    OdpowiedzUsuń
  8. wyszła mi taka jak twoja, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko się zgadza, lecz jaka powinna być wielkość naczynia w którym robić mam tą zapiekankę pozdrawiam smiling

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielkość naczynia podana jest nad składnikami :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...