niedziela, 27 listopada 2016

Kurczak nadziewany kiszoną kapustą



Soczysty i pachnący kurczak nadziany kiszoną kapustą, czyli pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Wymiary naczynia: 43x22x6 cm

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 2 kg)
  • około 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól i pieprz
  • olej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki masła




Przygotowanie:

Kiszoną kapustę sparzamy, przestygniętą odciskamy z wody i mieszamy z drobno pokrojoną cebulą. W misce mieszamy majeranek, paprykę słodką i ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.



Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, nawet w środku. Do środka kurczaka wkładamy kapustę i wykałaczkami spinamy otwór. Resztę kapusty mieszamy z koncentratem pomidorowym, wkładamy do naczynia żaroodpornego i na niej układamy kurczaka. Całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. na około 20 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 180 st. i pieczemy kurczaka około 1 godz. 30 min. Następnie kapustę podlewamy wodą, a kurczaka smarujemy masłem. Folię rozrywamy tak, aby kurczak był odkryty, a kapusta była pod przykryciem i pieczemy jeszcze około 30 min., żeby skórka się ładnie zarumieniła.


Tak przygotowanego kurczaka porcjujemy i podajemy z ziemniakami.

Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na pieczonego kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie piekłam całego kurczaka,chyba czas spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiej propozycji nie kosztowałam. Fajny pomysł. Do przetestowania! :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kurczaka w piwie ale nie słyszałam żeby kurczak był nadziewany kapustą :) Chętnie przygotuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu mój mąż był zadowolony z dania z kurczaka "najadłem się i smaczne było" bardzo rzadko to słyszę bo i gotować nie lubię a więc to przepis dla tych którzy w kuchni lubią bywać przelotem ;-). Przepis warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...