wtorek, 15 listopada 2016

Miodownik z masą śmietanową



Pyszne i łatwe w przygotowaniu blaty miodowe przełożone masą z kwaśnej śmietany. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 2 1/3 szklanki mąki 
  • 150 g masła 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
masa śmietanowa:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka śmietany 18% 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe 




Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min. 


Upieczone miodowe blaty studzimy. Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.


Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Jakże pysznie wygląda Twój miodownik. Nigdy go nie robiłam. Ale teraz zapisuję Twój przepis i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwie najlepsze pod słońcem rzeczy - miodownik i masa śmietankowa. Zaklęte w jedno ciasto. Wspaniałe, doskonałe. Ach, bardzo jestem ciekawa tego smaku! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy śmietana ma być kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już doczytałam :) kwaśna ma być :)

      Usuń
  4. Najlepiej smakuje następnego dnia - chyba bym nie wytrzymała ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zrobilam miodownik z Pani przepisu.Skosztowalam masy-przepyszna. Na calosc czekamy do jutra :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...