niedziela, 6 listopada 2016

Piernik herbaciany



Mięciutki i szybki do zrobienia piernik herbaciany przełożony masą na bazie kaszy manny

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka zaparzonej bardzo mocnej herbaty
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
masa:
  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła




Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem. Następnie miksując do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, olej, mocną herbatę. Partiami wsypujemy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Ciasto dzielimy na 3 części. Pieczemy jeden cienki blat i dwa grubsze równej wielkości. Każdy pieczemy oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 20-25 min.


Upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w reszcie mleka mieszamy kaszę manną i wlewamy na gotujące mleko. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. W misce miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimną kaszę.


Na pierwszy grubszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim grubszym blatem i wykładamy pozostałą masę. Natomiast cienki blat kruszymy i posypujemy nim górę ciasta.


Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Wspaniały :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapachniało świętami

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernik z masą? toż to najlepsze połączenie, jakie może być! Chciałabym go spróbować. Lubię takie jasne kremy, a taki z kaszą manną to ciekawa propozycja. Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. herbacianego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieża piernikowa, trzeba będzie jej spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...