sobota, 19 listopada 2016

Podudzia pieczone na kiszonej kapuście



Podudzia z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście to smaczna propozycja na łatwy i szybki niedzielny obiad

Wymiary naczynia: 43x22x6 cm

Składniki:

  • około 1 1/2 kg podudzi z kurczaka (12 szt.)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka pikantna
  • pieprz
  • olej




Przygotowanie:

Majeranek, paprykę słodką i pikantną, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy kapustą wymieszaną z pokrojoną w kostkę cebulą (jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, można ją wypłukać i odcisnąć). Warstwa kapusty nie może być za gruba, bo się nie upiecze, najlepiej tak około 2 cm wysokości. Na kapuście układamy podudzia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. i pieczemy około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie kurczaka odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. w 180 st. do zarumienia.


Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Pyszne :) Jak dawno nie jadłam takich domowych pyszności. Mniam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkim bardzo smakowało, na niedzielny obiad pomysł super

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobre, teraz kapuściane przepisy z mięsem najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada wysmienicie i przepysznie. Zrobie na sobotni obiad 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. pieczona kiszona kapusta z cebulką robi się delikatna i słodka, a kurczak soczysty - mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...