czwartek, 3 listopada 2016

Rolada z kiszoną kapustą



Pyszna rolada z krucho - drożdżowego ciasta z dużą ilością kiszonej kapusty z suszonymi pomidorami. Idealnie smakuje jako przekąska lub z dodatkiem barszczu czy sosu

Ilość: 2 sztuki

Wymiary formy: 24x28 cm lub 2 keksówki

Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • duża szczypta soli
  • 40 g drożdży
farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • około 200 g suszonych pomidorów z ziołami w oleju (waga po odsączeniu)
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Kapustę gotujemy do miękkości. W międzyczasie do miski wlewamy śmietanę, kruszymy drożdże i dobrze mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę i sól, na środku robimy dołek oraz wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy 1 jajko i 2 żółtka. Całość siekamy nożem i zagniatamy jednolite ciasto.


Ciasto pozostawiamy na stolnicy przykryte ścierką, aby trochę podrosło. Do wystygniętej kapusty dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory, majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz oraz wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie rozkładamy farsz i zawijamy w rolady oraz smarujemy je roztrzepanym białkiem.


Rolady owijamy papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Układamy je w blaszce jedna obok drugiej lub w 2 keksówkach i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i na około 35 min, po tym czasie papier rozcinamy i pieczemy, jeszcze około 10 min, aż rolada się ładnie zarumieni.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawie to wygląda!: )
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna roladka :) Kiszoną kapustę lubię. Jest bardzo zdrowa. Jadam ją stanowczo za rzadko. Czas to zmienić! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze robiłam z kapustą i pieczarkami, też zawsze wychodzą mi 2 rolady, więc jedną zrobię taką jak zwykle a do drugiej dodam suszone pomidory bo wygląd ma o wiele lepszy i jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. mam coś podobnego w planie jak tylko kapucha zakiśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie zawijańce, pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny kolorek, lepszy niż z pieczarkami rolady

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...