Ślimaczki z pesto z suszonych pomidorów



Chrupiące, drożdżowe roladki z czerwonym pesto, czosnkiem oraz natką pietruszki. Smakowita i ładnie prezentującą się przekąska na różne imprezy

Ilość: 32 sztuki

Składniki:

  • około 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 190 g czerwonego pesto
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku



Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko. Wsypujemy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do dużego naczynia dodajemy pozostałą mąkę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz ostudzone masło. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto (jeżeli klei się do rąk, dosypujemy mąkę). Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. W międzyczasie pesto mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno pokrojoną natką pietruszki. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości 3 mm i rozsmarowujemy na nim pesto z czosnkiem oraz pietruszką. 


Potem zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku (jak roladę) i kroimy na małe roladki o szerokości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (jeszcze urosną). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 20 min. Roladki są bardzo dobre zaraz po upieczeniu i na zimno.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Suszone pomidory? Mniam. Chcę spróbować tych ślimaczków! Wszystko, co z suszonymi pomidorkami lubię, oj lubię :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. każda piekarnia się chowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na imprezę - zamiast tradycyjnych kanapeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zazwyczaj robił;am je na słodko, ale z suszonych pomidorami może być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super bułeczki :) w sam raz do pracy lub na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna przekąska na Sylwestra, trzeba zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, są pyszne. Polecam przepis....

    OdpowiedzUsuń