niedziela, 4 grudnia 2016

Miodownik z masą i powidłami



Pyszne, miodowe ciasto z nutką cynamonu, przekładane masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi. Posypane chrupiącym krokantem z ziaren słonecznika. Blaty są miękkie już po kilku godzinach

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki tortowej, 
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 125 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
krem:
  • 1 l mleka
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 70 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (310 g, najlepiej domowych)
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • wiórka kokosowe



Przygotowanie:

Z podanych wyżej składników wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy osobno w 180 st. około 10 min., do zarumienienia. 


Po wystudzeniu każde ciasto smarujemy powidłami. Następnie przygotowujemy krem. Z mleka odlewamy 1 1/2 szklanki, resztę zagotowujemy z cukrami i masłem. Do odlanego mleka dodajemy mąki, jajko, żółtko i wszystko dokładnie roztrzepujemy. Powstałą mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko. Intensywnie mieszamy, aby nie było grudek i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę przekładamy kolejno na dwa blaty posmarowane powidłami i układamy je jeden na drugim. Potem krem przykrywamy ostatnim blatem, powidłami do góry. W międzyczasie robimy krokant. Na patelnię kładziemy masło i wsypujemy cukier oraz ziarna słonecznika (można też użyć orzechy lub migdały). Wszystko mieszamy i prażymy na rumiano. Następnie studzimy i wierzch ciasta posypujemy najpierw wiórkami, a potem krokantem.



Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Kocham miodowe ciasta. Muszę koniecznie zrobić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miodownik! Ze słonecznikiem jeszcze nie robiłam, u mnie zazwyczaj orzechy włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie miodowe ciasta :) Ja wprawdzie pomijam powidła śliwkowe ale to już kwestia indywidualna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miodownik z powidłami? Kocham od dzieciństwa. Oj zjadłabym :) Najlepiej z dokładką.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakoś do miodownika wolę orzechy, ale Twojej wersji ze słonecznikiem również chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...