sobota, 14 stycznia 2017

Ciasto kokosowe z jabłkami



Proste, wilgotne i bardzo kokosowe ciasto z połówkami jabłek. Świetny deser do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki: 

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki 
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100g wiórek kokosowych
dodatkowo:
  • 6 jabłek
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania




Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko ucieramy na puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia składników. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy ze skórki i przekrawamy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Następnie jabłka nacinamy nożem do połowy. 


Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układamy je na ciasto i lekko wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w temp. 170 st. przez około 50 minut. 


Upieczone i wystudzone posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. :-) Szybkie, proste i smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne z tym kokosowym akcentem musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...