Ciasto kokosowe z jabłkami

Proste, wilgotne i bardzo kokosowe ciasto z połówkami jabłek. Świetny deser do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki: 
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 jabłek
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko ucieramy na puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia składników.



Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy ze skórki i przekrawamy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Nacinamy je nożem do połowy.



Jabłka układamy na cieście i lekko wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w temp. 170 st. przez około 50 minut. Upieczone i wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. :-) Szybkie, proste i smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne z tym kokosowym akcentem musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę ciasto ucierane w makutrze, w niej zawsze wychodziły przepyszne ciasta /bo były ucierane, a nie ubijane/. Teraz już mało kto używa makutry /ja jeszcze ten relikt posiadam, lecz poszedł w zapomnienie/, a wygodniej i szybciej jest używać miksera, malaksera itp.

    OdpowiedzUsuń