wtorek, 24 stycznia 2017

Szneki z glancem



Delikatne, poznańskie drożdżówki skręcone spiralnie na kształt ślimaka z lukrem. Wyborne bułeczki na śniadanie lub kolację do kubka kakao, herbaty czy kawy

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

ciasto: 
  • około 500 g przesianej mąki tortowej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 łyżeczki soli
lukier: 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu do ciast według uznania np. migdałowy




Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy lekko letnie mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz 5 łyżek mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15- 20 min.). W międzyczasie w dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy do smarowania) z solą oraz pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn, pozostałą mąkę i wszystko mieszamy. Na koniec porcjami wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto (nie może kleić się do rąk, w razie potrzeby dodać mąki). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka robimy wałeczki o grubości 2 cm i zawijamy spiralnie ruchem na około w ślimaczki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.


Potem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy je w temp. 180 st. przez 20 min., aż się zarumienią. Upieczone drożdżówki studzimy i przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z wodą, sokiem z cytryny oraz aromatem i ucieramy do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodatkiem wody lub cukru (musi być dość gęsty). Przestudzone szneki smarujemy powstałym lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. u nas na Kaszubach też się mówi na takie drożdżówki szneki z glancem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze te drożdżówki porywam jedną do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieci pałaszowały, aż się uszy trzęsły dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzis po raz pierwszy je zrobilam.moze nie wyszly tak ladnie ale byly przepyszne...wazne ze dziecia smakowalo..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...