środa, 4 stycznia 2017

Zakonnica



Przepyszny biszkopt z bitą śmietaną, nasączony czekoladowo-alkoholowym ponczem i polany gorzką czekoladą. Wyśmienite i efektowne ciasto na każdą okazję

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
poncz:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kieliszki czystej wódki lub nalewki ( około 80 g, można dać mniej)
krem:
  • 1 l śmietany 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki czubate żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek mleka 
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe



Przygotowanie:


Jajka miksujemy z cukrem, aż się rozpuści. Powoli dodajemy ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na małych obrotach. Powstałe ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 st. przez 30 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu, w gorącym biszkopcie robimy dziurki trzonkiem drewnianej łyżki do połowy wysokości ciasta, w odstępach około 3 cm.


Następnie przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki zagotowujemy w garnku, studzimy i wlewamy do wcześniej zrobionych dziurek w biszkopcie (najlepiej przez lejek, około 3 łyżeczki do każdej dziurki). W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Potem śmietanę ubijamy z cukrem i powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Powstały krem wykładamy na schłodzony biszkopt. Na koniec robimy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Po ostygnięciu polewamy nią śmietanowy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki.


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne. :-) Jest przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna nazwa i pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o tym cieście - wyglada świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro znam ciasto "Cycki Murzynki" i "Uśmiech teściowej" to i "Zakonnica" mnie nie zdziwi :) Fajna propozycja i... nazwa ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno nie piekłam. Ładnie Ci wyszła) )

    OdpowiedzUsuń
  6. o tego ciacha nie znałam, znów inspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...