niedziela, 19 lutego 2017

Faworki na piwie



Wyśmienite, chrupiące faworki z dodatkiem piwa z licznymi bąblami. Są tak samo smaczne i kruchutkie następnego dnia

Ilość: 75 sztuk

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 4 żółtka, 
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia 
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło oraz szczyptę soli. Wszystko siekamy nożem i powoli wlewamy piwo. Następnie zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie kleiło się do ręki dodajemy niewielką ilość mąki (powinno być gładkie i elastyczne). Ciasto formujemy w dwie kule i wybijamy je wałkiem około 5 minut, aby faworki były kruche i delikatne. Potem ciasto wkładamy na 1/2 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto wybijamy ponownie około 3 minuty i rozwałkowujemy je bardzo cienko. Wycinamy prostokąty o wymiarze 4x10 cm lub równoległoboki. Po środku każdy nacinamy, przekładamy jeden koniec i formujemy faworki. 


Wrzucamy je do mocno rozgrzanego tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu faworki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. na piwie nie robiłam jeszcze, ale rogaliki piwne wyszły super, więc skuszę się również na faworki

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faworki :) czy na piwie czy nie zawsze są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smakowicie! :)
    u mnie w wersji bezglutenowej: http://sweet-amelia.blog.pl/2017/02/23/bezglutenowe-faworki-na-tlusty-czwartek-i-nie-tylko/comment-page-1/#comment-15

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to pysznie wygląda... aż się łza w oku kręci bo jestem akurat na diecie :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam faworki :)
    Zapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...