Pasztet pod pierzynką

Pyszny pasztet z kaczki z dodatkiem warzyw pod serową pierzynką, posypany chrupiącymi ziarnami słonecznika. Jest delikatny w smaku, a zarazem wykwintny

Wymiary naczynia: 25x35 cm i 12x26 cm

Składniki:
  • cała kaczka z podrobami (około 2 - 2,5 kg)
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • majeranek
pierzynka serowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 białka
  • 2 cebule
dodatkowo:
  • ziarna słonecznika na wierzch
  • smalec wieprzowy + bułka tarta do przygotowania formy



Przygotowanie:

Kaczkę myjemy, dzielimy na porcje i gotujemy razem z podrobami w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z wody, studzimy i obieramy z kości. Marchewki i pietruszki myjemy, gotujemy do miękkości i przestygnięte obieramy. Mięso, skórę i podroby z kaczki oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa z warzywami wbijamy jajka i całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz dokładnie wyrabiamy. Naczynia żaroodporne smarujemy smalcem i wysypujemy bułką tartą. Masę mięsno-warzywną przekładamy do foremek.



W międzyczasie przygotowujemy pierzynkę serową. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski wkładamy ser biały, serek mascarpone i mozzarellę, dodajemy dwa białka, cebulkę oraz całość blendujemy, masę serową możemy posolić do smaku. Następnie wykładamy ją na pasztet i wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godzinę. Upieczony odstawiamy do wystygnięcia. Pasztet najlepiej wstawić do lodówki, aby lepiej się kroił.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje pasztecik. :-) Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, pasztet musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta pierzynka zmienia całkowicie nudny pasztet w ciekawe danie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, szczególnie fajna ta pierzynka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasztetu z kaczki jeszcze nie jadłam - zwykle delektowałam się takim z królika albo drobiowym. Podbieram przepis do wypróbowania przy najbliższej okazji bo bardzo mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym zrobiła, ale mam problem z jakimkolwiek drobiem. Ugotowany np. kurczak na drugi dzień strasznie mi śmierdzi. Tylko świeży jest smaczny. Dodam, że jest on bardzo dobrej jakości, nie taki z marketu.

    OdpowiedzUsuń