niedziela, 12 lutego 2017

Walentynkowe serduszka



Proste, kruche ciasteczka przełożone konfiturą truskawkową i wypełnione galaretką truskawkową. Ciekawie się prezentują i z pewnością sprawią wiele smakowych przyjemności w dniu Świętego Walentego

Ilość: 50 sztuk oraz małe serduszka wycięte z środka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • konfitura truskawkowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier puder do posypania
  • 2 foremki w kształcie serduszek (duże i małe)



Przygotowanie:

Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski. Następnie dodajemy do niej cukry, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do rąk to dosypujemy jeszcze mąki. Formujemy kulę i ciasto wkładamy do lodówki na 1/2 godz. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. 


Potem wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na około 3 mm. Wykrawamy duże serca, a w połowie z nich, na środku mniejsze serduszka (można je ponakłuwać widelcem). Ciastka pieczemy w temp. 180 st. przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Wystudzone duże serduszka smarujemy konfiturą, układamy na niej ciasteczka z wyciętym małym sercem (można posypać je cukrem pudrem). Następnie w miejsce małych serc, łyżką wlewamy dość mocno tężejącą galaretkę. Truskawkowe serduszka pozostawiamy do całkowitego stężenia.


Smacznego!



8 komentarzy:

  1. super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega piękne ciasteczka :) zabieram jeden talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urocze! NA pewno smakują przewspaniale. Idealny pomysł na walentynki. Takie słodkie serduszka podbiją każde serce :D Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...