poniedziałek, 6 marca 2017

Chałwowiec bez pieczenia



Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z delikatnym kremem chałwowym, kakaowymi herbatnikami i chrupiącymi ziarenkami sezamu. Idealne dla wielbicieli chałwy

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 g chałwy waniliowa
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • około 330 g herbatników kakaowych (35 szt.)
  • 4 łyżki ziaren sezamu



Przygotowanie:

Proszek budyniowy mieszamy w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę. Cały czas ucierając partiami dodajemy zimny budyń oraz pokruszoną chałwę. 


Z przygotowanej masy odkładamy 3 łyżki. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki wykładamy 1/2 masy. Następnie układamy warstwę herbatników i drugą część masy oraz przykrywamy resztą herbatników. Wierzch smarujemy pozostawioną masą. Sezam podprażamy na suchej patelni i ostygniętym posypujemy ciasto. 


Gotowe wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Niezwykle smakowicie wygląda. Chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ten chałwowy krem to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczo się prezentuje i z pewnością jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, jak mnie kusisz. Uwielbiam chałwę, więc kto wie, czy nie dam się namówić na zrobienie takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto :) Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda niesamowicie po prostu. Dzisiaj robie zobaczymy jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...