Mięta pieprzowa



Mięta to znana już od prastarych czasów roślina przyprawowa jak również lecznicza i olejkodajna. Zamieszczona była
w pierwszych księgach o lekach, odkryto ją także w egipskich sarkofagach. O jej niebywałych właściwościach wiedzieli Rzymianie, Grecy i Persowie.



W Polsce w stanie naturalnym rośnie kilka odmian mięt. Niektóre gatunki wykorzystywane były w ludowej sztuce lekarskiej. Choć zapiski o niej powstały już w starożytności, to miętę pieprzową odkryto dopiero w XVII wieku w Wielkiej Brytanii, krzyżując kilka jej odmian. Szybko została rośliną hodowlaną
i rozprzestrzeniła się po Europie.


Mięta pieprzowa zwana też miętą lekarską, jest byliną wieloletnią. W kraju roślina ta jest często błędnie utożsamiana z miętą dziko rosnącą. Gatunki te mają odmienny smak – mięta pieprzowa oziębiający, a dzika szczypiący. W Polsce zioło jest rośliną uprawną, rosnącą do 90 cm wysokości o mocno zielonych, owalnych
i ząbkowanych liściach. Kwiatostany przypominające luźne kłosy rosną na szczytach łodyg. Kwiatki mają barwę fioletową lub liliową.




Uprawa




 Mięta jest rośliną prostą w uprawie. Lubi stanowiska słoneczne i ciepłe. Preferuje ziemię próchniczą, żyzną i lekko wilgotną. Świetnie nadaje się do hodowania
w doniczce i ogrodach. Rozmnażana jest poprzez podział i nasiona, których
w Polsce niestety nie wytwarza. Nasiona natomiast możemy zakupić w sklepach ogrodniczych i zielarskich. Roślina fantastycznie rozrasta się z korzenia. Liście
i ziele zbiera się w czerwcu i sierpniu przed kwitnieniem.




Zastosowanie




Charakterystyczny aromat i smak sprawia, że mięta jest jedną
z najpopularniejszych roślin w Polsce. Niezwykły mentolowy i piekący smak umożliwia różnorodne zastosowanie zioła w przemyśle spożywczym
i farmaceutycznym. W kuchni mięte stosuje się jako przyprawę ze względu na przyjemny smak i zapach. Najczęściej łączy się ją z mięsem, rybami, napojami
i alkoholami. Świeża mięta znakomicie pasuje do różnego rodzaju deserów owocowych, czekoladowych czy też lodów. Często dodaje się do sosów i dipów, aby potrawa nabrała oryginalnego smaku. Mięte można suszyć, zamrażać
i marynować w occie lub oleju.


Roślina działa uspokajająco i łagodzi ból. Napary z mięty pieprzowej lubiane są ze względu na orzeźwiający smak i miły aromat oraz właściwości lecznicze. Wspomaga układ pokarmowy i zmniejsza dolegliwości przewodu pokarmowego. Herbatki z zioła stosowane są w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego. Ma działanie przeciwskurczowe i przeciwpasożytnicze. W przemyśle olejek miętowy
i mentol stanowią dodatek do produkcji np. past do zębów, aromatyzowania papierosów i gum do żucia.