Kopytka z modrą kapustą

Tradycyjne danie z terenów Wielkopolski 

Składniki:
  • potrawa z kapusty:
  • 1 mała główka modrej kapusty (czerwonej) 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny 
  • 1/2 łyżki masła lub smalcu 
  • 4 goździki 
  • 1 małe jabłko 
  • sól, mielony pieprz 
kopytka:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • ok. 200-250 g mąki pszennej 
  • sól 


Przygotowanie:

Poszatkowaną kapustę zagotowujemy i odcedzamy na durszlaku. Następnie ponownie wrzucamy ją do garnka z niewielką ilością wody razem z pokrojonym w kostkę jabłkiem i cebulą. Dodajemy także cukier, sól, goździki oraz masło. Wszystko gotujemy do miękkości. Na koniec dolewamy ocet lub sok z cytryny (wówczas nabierze ładnego koloru).

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę lub dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 lub 6 części. Jedną z nich przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy wałeczek o grubości 2-3 cm. Lekko go spłaszczamy i kroimy pod skosem na niewielkie kawałki. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kluski podajemy okraszone podsmażoną na złoty kolor cebulką lub skwarkami. Danie to doskonale smakuje z duszoną lub smażoną kaczką. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. ostatnio przyrządzałam kluski śląskie, ale pójdę chyba za ciosem i przyrządzę Twoje kopytka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis smaczny mniam mniam. :) Szkoda że nie można skopiować :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na obiad! Uwielbiam kopytka ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka łatwe do wykonania .Zupełnie o nich zapomniałam.Smakują bardzo dobrze z sosem pomidorowym.który jest też łatwy do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych dań, pychotka....

    OdpowiedzUsuń