wtorek, 10 grudnia 2013

Pielmienie z barszczem



Typowa rosyjska potrawa, czyli smaczne pierożki z mięsnym farszem

Przepis na barszcz czerwony znajduje się kliknij

Składniki:

farsz:
  • 20 dag mięsa wołowego 
  • 20 dag mięsa wieprzowego 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, zmielony pieprz 
  • zimna woda 
ciasto:
  • 40 dag mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 


Przygotowanie:

Mięso, cebulę i czosnek mielimy. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i dodajemy zimną wodę (farsz musi być rzadszy niż na kotlety mielone). Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wycinamy krążki szklanką lub kieliszkiem (według uznania). Na każdy kładziemy mięsny farsz i brzegi kółek zlepiamy. Powstałe pielmienie gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min.(do wypłynięcia).

  

Przygotowane pielmienie znakomicie smakują z barszczem.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...