wtorek, 17 marca 2015

Chlebki pita



Chlebki pita to pyszne placuszki z kieszonkami na farsz. Popularne są głównie w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepiej smakują napełnione kulkami falafeli, świeżymi warzywami i pikantnym sosem 

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub 2 pszennej i 1 razowej 
  • 1 szklanka wody ciepłej 
  • 20 g drożdży świeżych lub 2 razy mniej suszonych 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 



Przygotowanie:

Do dużego naczynia (garnka, miski) wlewamy letnią wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/2 szklanki mąki. Wszystko mieszamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (powinno być elastyczne), jeśli się klei można dosypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kulę. Wkładamy ją do naczynia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 1 godz.

 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulkę i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z blaszką, na której będziemy piec chlebki do temp. 210 st. (bardzo ważne jest porządne nagrzanie blaszki, dzięki temu pity będą puste w środku). Następnie wyrośnięte kulki spłaszczamy i rozwałkowujemy na okragłe placki o grubości 0,5 cm i średnicy około 13 cm i znów pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 minut. 

 

Po tym czasie chlebki układamy na gorącej blaszce i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 8 minut (chlebki muszą "napuchnąć" i lekko zrumienić). Po przestygnięciu placki nacinamy wzdłuż krawędzi, by powstała kieszeń. Można ją napełnić różnego rodzajami farszem np. falafelami, świeżymi warzywami , gotowanym mięskiem lub smażonym. Nadzienie polewamy sosem np. paprykowym, czosnkowym lub innym.

Przepis na falafele do chlebków pita znajdziecie tutaj

Smacznego!



22 komentarze:

  1. Ale one ładnie wyglądają! Świetny przepis. Łatwo zrobić i teraz tylko nadziać pysznym farszem i można się rozkoszować smaczna pitą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste! Dlaczego nigdy ich nie robiłam? Chyba dlatego, że żaden "obżarciuch" mi nie pokazał jak je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O domowa pita, ale super Ci wyszły. Z chęcią takie zrobię bo zawsze kupowałam. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. łał, świetne :) nie wiedziałam że to takie proste :)
    skorzystam z Twojego przepisu i także się u siebie pochwale oznaczając inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się przymierzam i przymierzam i zrobić nie mogę..... pięknie Ci wyszły :)
    oj, ale bym tam napakowała różności i zjadła ze smakiem :))) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda że tak się nie da, wziąć ręką sięgnąc..poprostu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę je! Wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super Gabrysiu, jesteś Mistrzynią. Bardzo zachęcasz do wypróbowania Twoich smakołyków. Pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam te placuszki. piękne Ci wyszły : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś piekłam, ale nie były takie piękne, dlatego nawet ich nie pokazałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie chlebki, a Twoje wyglądają idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe! Nie robiłam nigdy a bardzo je lubię.
    Może spróbuję w weekend zrobić :) Więcej czasu będzie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyrosły :) Nie jadłyśmy ale podejrzewamy, że są smaczne. Szczególnie z wypełnioną kieszonką xD

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebki pita wyglądają ślicznie. Zapisuję przepis i w któryś dzień przygotuję sobie taki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne! chętnie wypróbuję, np zamiast tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam je, chętnie wypróbuje przepis i tez sobie zrobię))
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyszły idealne do nadziewania!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam, choć w domu nigdy nie piekłem, a widzę, że to wcale nie takie trudne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...