środa, 18 marca 2015

Falafele



Falafele to pyszne, chrupiące kuleczki wegetariańskie z ciecierzycy. Są bardzo popularną przekąską w kajach Bliskiego Wschodu

Ilość: około 30 sztuk

Składniki:

  • 400 g ziaren ciecierzycy (nie z puszki) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 średnia cebula 
  • po 1 łyżeczce zmielonej kolendry, kminu, pieprzu cayenne, soli (lub ilość według smaku) 
  • po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sody oczyszczonej 
  • około 4 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Ciecierzycę wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą na całą noc (ziarna potroją swoją objętość, więc w miarę potrzeby dolewamy wody). 

 

Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy (trochę wody zostawiamy) i ziarna wraz z cebulą, czosnkiem mielimy w maszynce do mielenia - zmielić grubo nie na pure. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę, sól i resztę przypraw (jeżeli nie mamy mielonych przypraw, można je zmielić razem z ciecierzycą). Wszystko dokladnie mieszamy i w razie potrzeby, gdy masa jest zbyt sucha dodajemy także 1-2 łyżki wody z moczenia ziaren. Masę odkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie wlewamy olej do głębokiego naczynia np. rondla i podgrzewamy go do temp. około 180 st. Następnie łyżką nabieramy masę z ciecierzycy i formujemy małe kulki (ważne jest, by dokładnie je ścisnąć). Uformowane falafele, partiami wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane.

  

Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odcączyć je z tłuszczu. Gorące falafele podajemy z chlebkiem pita wraz ze świeżymi warzywami i ostrym sosem np. paprykowym, czosnkowym lub hummusem. Wcześniej przygotowane pity można podgrzać np. w tosterze.

Przepis na domowe chlebki pita znajdziecie tutaj

Smacznego!



20 komentarzy:

  1. Jadłam je już kilka razy, są pyszne :-) świetnie je podałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie i ciekawy sposób podania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam falafele, sama jeszcze ich nie robiłam; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dawno nie jadłam ciecierzycy. Musze się z nią przeprosić :)
    Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. oryginalne :), wyglądają jak małe mielone a ile zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chciałybyśmy kiedyś ich spróbować! Same jednak się nie pokusimy aby smażyć na głębokim tłuszczu :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak cudnie wyglądają, właśnie szukałam przepisu na coś z ciecierzycy i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podobają, a nigdy nie jadałam, ciekawa jestem jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  9. No to trzeba wypróbować przepis. Ciecierzyca leży , a ja się zastanawiam co by tu z niej zrobić czy zupę czy jakieś kotlety no i będą falafele ;)) Fajna nazwa z reszta ich jest..

    OdpowiedzUsuń
  10. Też popełniłam kiedyś falafele ,ale nie podałam ich tak smacznie ja Ty,Gabi proponujesz. pewnie znowu do przepisu wrócę, ciecierzycę uwielbiam pod każdą postacią. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać,że mam je na blogu. POzdrawiam

      Usuń
  11. ja do moich dodaje jeszcze drobno posiekaną paprykę,pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo zachęcająco :) pozdrawiam Gabrysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapomniałam napisać ,że robiłam je w niedzielę. I musze przyznać ,że w bułce ,warzywami i sosami smakują pysznie , bo same bez niczego to tak, nie za bardzo mnie bynajmniej nie smakowały. Zostały jeszcze i jutro będą na kolację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uważam, że z dodatkami są lepsze :) bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Świetny efekt, bardzo apetyczne danie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny pomysł wygląda apetycznie:) na pewno bardzo konkretne i pożywne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam te kuleczki, Twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...