sobota, 3 października 2015

Gołąbki z ziemniakami



Smaczne gołąbki nadziane farszem ziemniaczanym z dodatkiem mięsa mielonego, oblane sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych gołąbków

Składniki:

  • kapusta 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 200 g mięsa mielonego 
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • pieprz i sól 
  • papryka słodka 
  • majeranek 
  • ziele angielskie 
dodatkowo:



Przygotowanie:

Z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy. 


Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego.


Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 50 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 50 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki i pieczemy jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Wow nigdy nawet o takich nie słyszałam, cudowny przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gabrysiu wspaniałe gołąbki, oj pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu pięknie wyglądają i ten skład:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś kartacze w kapuście, były pyszne. Myślę, że Twoje gołąbki bardzo by nam smakowały, zapisuję sobie przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzieś ostatnio śmignęły mi gołąbki z pure ziemniaczanym i mięsem, ale osobno, niewymieszane. Teraz ma dylemat, które pierwsze wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na gołąbki. Nawet takich jeszcze nie widziałam. Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takiej wersji jeszcze nie przygotowywałam choć miałam okazję spróbować i były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gołąbki są pycha :) Jemy je raz do roku na święta i zawsze na nie bardzo czekamy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O takim połączeniu nie słyszałam, ale bardzo mnie zaciekawiły takie gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...