wtorek, 24 listopada 2015

Gołąbki z płatkami owsianymi



Bardzo proste w przygotowaniu gołąbki z płatkami owsianymi i mięsem mielonym. Ciekawa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Składniki:

  • główka małej kapusty
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich + 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
sos:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżeczki mąki




Przygotowanie:

Płatki owsiane i kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak płatki i kasza wypiją prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Płatki i kasza wchłoną resztę wody i dojdą, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski przekładamy płatki owsiane z kaszą jaglaną, cebulę, mięso mielone, wbijamy jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Farsz dokładnie mieszamy.


W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki.


Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Nasza mama robi prze pyszne gołąbki :) Wspomnimy jej o płatkach i kaszy jaglanej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham gołąbki bez względu czy z kaszą czy z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki. Pyszna propozycja :)
    Ja robię tak klasycznie z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na dodanie płatków owsianych. Robiłam już różne farsze, ale na płatki nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super gołąbki. Z dodatkiem płatków owsianych taki farsz widzę pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł z tym dodaniem płatków :-) uwielbiam gołąbki a twoje pysznie się zapowiadają :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. kto by tam gołąbków nie lubił,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wróciłam myślami do mojego dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej wersji jeszcze nie jadłam.Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z płatkami to ja jeszcze nie jadłam, ale wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają super, muszę spróbować gołąbek w takiej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygladaja pysznie, ale tak sie zastanawiam, bo robisz je w naczyniu zaroodpornym, to jak? W piekarniku? A w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, już poprawiłam w przepisie. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Bardzo lubię gołąbki, ale zawsze dodawałam ryż. Wypróbuję przepis z płatkami. :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...