czwartek, 10 grudnia 2015

Choinki z piernika



Urocze choinki z piernika z dużą ilością lukru idealnie sprawdzą się nie tylko jako smakołyk dla najmłodszych, czy słodki prezent dla bliskich, ale również jako wspaniała ozdoba na świąteczny stół

Ilość: 16 sztuk

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy)
  • 150 g masła
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
lukier:
  • około 700 g cukru pudru
  • około 1/3 szklanki wody
  • kilka kropel soku z cytryny lub aromatu




Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy miód z masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i kakao oraz mieszamy. Do sypkich składników wlewamy przestygnięty miód z masłem, mieszamy.


Następnie wbijamy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm (stolnice podsypujemy mąką). Foremką wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub kwiatki. 

   

Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 10 - 15 min (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości wyciętych pierniczków). Upieczone ciastka studzimy. Do cukru pudru dodajemy wodę, sok z cytryny i ucieramy. Uwaga: wodę należy dodawać partiami i po trochu, aby uzyskać lukier o konsystencji gęstego budyniu.


Następnie formujemy choinki. Na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego nakładamy łyżeczką lukier, przykrywamy go kolejnym mniejszym. Z najmniejszego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie każdej choinki. Choinki z piernika odstawiamy do zastygnięcia. Choineczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, metalowych puszkach lub opakowane w celofan.

Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie UDEKORUJ Z NAMI ŚWIĘTA



15 komentarzy:

  1. Ooo niesamowity pomysł, jakbym piekła pierniki to zrobię coś podobnego. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze! :) piękna ozdoba stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My zrobiłyśmy z córcią podobne choineczki z myślą że będą na ozdobę, ale pierniczki wyszły tak dobre, że je zjadłysmy ;) Ale już zrobiłyśmy drugi raz z podwójnej porcji i choineczki będą na prezenty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłyśmy takie choineczki! Wyglądały uroczo a znajomi nie chcieli ich jeść bo za ładnie wyglądały :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Są urocze. Można dodać jeszcze trochę zielonego barwnika.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne choineczki, idealna dekoracja stołu i dużo wrażeń smakowych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Pomysł świetny, a wykonanie pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...