niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki z witrażykiem



Mieniące się w świetle pierniczki z landrynkowym witrażykiem idealnie sprawdzą się jako ozdoba na choinkę lub dekoracja stołu, a zarazem ucieszą nasze podniebienie

Składniki:


  • około 3 3/4 szklanki mąki 
  • 2 łyżek oleju 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki miodu płynnego (u mnie lipowy)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • około 300 g landrynek (twardych)




Przygotowanie:

Cukierki dzielimy kolorami, wkładamy do woreczków i kruszymy za pomocą tłuczka do mięsa. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika, cynamon, kakao i sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dokładnie wszystko mieszamy. 


Na stolnicę wysypujemy 3 szklanki mąki, robimy dołek oraz wlewamy przygotowaną masę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle mąki aby ciasto było dość twarde i dobrze się dało rozwałkować. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka z dziurką. 


Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdą dziurkę łyżeczką nasypujemy pokruszone landrynki. Pierniczki pieczemy w temp. 180 st. przez około 10 -12 minut. Po upieczeniu, pierniczki zostawiamy na blasze, aż ostygną.


Smacznego!



Dobrze wypieczone święta


12 komentarzy:

  1. Cudowne ciasteczka, wyglądają ślicznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne są te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i bardzo dekoracyjne! :) Pozdrawiam i wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ładnie takie pierniczki wyglądają.Jesteś mistrzynią cukiernictwa Gabrysiu :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Koronkowa robota:) podziwiamy cierpliwość a efekt jest piękny i na dodatek bardzo praktyczny - najpierw pierniczki są ozdobą stołu a potem można je z przyjemnością schrupać:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie! Też takie robiłyśmy w tamtym roku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...