poniedziałek, 5 grudnia 2016

Piernik marchewkowy



Wilgotny, a zarazem puszysty piernik marchewkowy oblany czekoladą, czyli propozycja na szybki piernik, który nie musi leżakować

Wymiary formy: 12x20 cm

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy



Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy miód i całość miksujemy. W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Następnie suche składniki wsypujemy do masy jajecznej.


Całość miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Ostygnięty piernik polewamy czekoladą roztopioną z masłem w kąpieli wodnej.


Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Boje sie tego oleju,wiele razy zakalec a wszystko wg przepisu, w czym problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie chcesz oleju, to możesz użyć 100 g masła, utrzeć z cukrem pudrem, a resztę tak jak w przepisie dodajesz mokre składniki, a póżniej resztę suchych. Ja robię z olejem, bo ciasto jest bardziej wilgotne. Przyczyną zakalca może być za niska temperatura pieczenia, a składniki najlepiej aby były w temp. pokojowej. Ciasto należy piec do suchego patyczka. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Piernik w grudniu? Piszę się na każdy. Idealnie nastraja przed zbliżającymi się świętami. Marchewkowy jest pyszny! Jak zobaczyłam go u Ciebie, to aż zachciało mi się go zrobić.
    Pozdrawiam cieplutko, grudniowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczna ta Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już czuję ten zapach..mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ma cudowny kolor! Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piec na termoobiegu czy góra dól?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wygląda ten piernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł, na pewno smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakiej wielkości blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać uważnie, wymiary podane są nad składnikami :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Bardzo pięknie wygląda a ta polewa czekoladowa jest bajeczna 😆Pozdrawiam serdecznie Gabrysiu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie robiłam piernika, a Twój pomysł z marchewką bardzo mnie zaciekawił :-) Dziękuję za inspiracje!
    Pozdrawiam,
    Carmen w kuchni

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...