Rozmaryn

Rozmaryn to wieloletnie zioło. Posiada dużą ilość olejków eterycznych o silnym zapachu zbliżonym np. do kamfory. Najbardziej u nas znany jest jako roślina doniczkowa. Krzew rozmarynu w naturalnym środowisku śródziemnomorskim osiąga wysokość 2-3 metrów. Natomiast w domowych doniczkach dorasta do około 30 centymetrów.



Rozmaryn uprawiano już w starożytności. Uważany był za ziele święte, używane do wieńców. Wyciąg z rozmarynu i tymianku stosowany był jako specyfik odświeżający i odmładzający cerę. Ceniono go również jako roślinę przyprawową. W późniejszych czasach w Polsce wiązał się ze szczęściem rodzinnym
i małżeńskim, dlatego ludzie chętnie hodowali go na oknach. Tym bardziej, że pachnie żywicznie i przyjemnie.




Roślina posiada małe, skórzaste liście o barwie zielono-oliwkowej, przypominające szpilki drzew iglastych. Kwiaty rozmarynu zaś są lekko fioletowe lub białawe, osadzone
w kątach liści.



Uprawa



Ziele te sadzi się na wiosnę. Jest to roślina lubiąca słoneczne i ciepłe stanowiska oraz zasobną w wapń glebę. Nie trzeba jej zbyt często podlewać (najlepiej raz na jakiś czas, a obficie). Rozmaryn jest mało odporny na niskie temperatury, dlatego osobiście polecam wysiew w doniczkę. Latem możemy go hodować na słonecznym balkonie lub tarasie. Zaleca się również miejsca osłonięte od wiatru. Zimą natomiast doniczkę przenosi się do cieplejszych pomieszczeń. Rozmaryn rozmnaża się poprzez wysiew nasion lub przez sadzonki pobrane ze szczytów pędów. Nasiona możemy znaleźć np. w sklepie ogrodniczym, zielarskim
i supermarkecie. Po około 1-2 tygodniach od wysiewu rozmaryn zaczyna kiełkować. Roślince należy przycinać górne pędy, co pozytywnie wpłynie na jej zagęszczenie.




Zastosowanie



Świeże lub suszone listki rozmarynu w kuchni używa się jako przyprawa do ryb, mięs, makaronów, sałatek, pizzy, zup, pieczonych ziemniaków i grzybów. Stosowany jest do marynat olejowych i octowych, ze względu na jego wonne właściwości. Rozmaryn wykorzystywany jest czasem jako dodatek do nalewek
i win, podkreślając ich aromat. Alkohol z jego zawartością wpływa pozytywnie na trawienie. Natomiast łodygi rozmarynu mogą służyć jako szpilki do szaszłyków, nadając im zarówno smak jak i zapach. Zioło doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak majeranek, cząber, bazylia, oregano i czosnek.



Rozmaryn wykorzystywany jest także w lecznictwie. Herbata z tej rośliny polecana jest przy takich chorobach jak np. grypa, kamica nerkowa. Kąpiel z dodatkiem tego zioła poprawia krążenie i ciśnienie krwi, uśmierza uczucie zmęczenia, tym samym wpływa na poprawę samopoczucia. Napar z suszonych liści ma właściwości moczopędne i żółciopędne, pobudza prace żołądka poprawiając trawienie i działa wzmacniająco.


Polecane potrawy